A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Ypocras (kořeněné víno)

Kořeněné víno patřilo už od středověku k oblíbeným nápojům. Celkem pochopitelně, i z laciného patoku se totiž za pomoci trochy koření a cukru dalo vyrobit poměrně poživatelné pití. Moderní experiment s podřadným stolním vínem ukázal, že dnes to funguje nejinak.

Hypocras jsme vyráběli ve variantě červené i bílé, z levného i dražšího vína, ve všech případech byly výsledky uspokojivé. Zaráží jen množství cukru – pokud postupujeme přesně podle návodu, Hypocras je mnohem sladší, než modernímu jazyku přijde slušné. Zůstává otázkou, jestli to tak má být, nebo jestli měl dobový cukr výrazně nižší sladivost. Stejně tak čekáme na hrdinu, který vyzkouší experiment s pižmem z druhého receptu…


Ypocras

Abys udělal díl dobrého Ypocrasu, vezmi unci skořice v celku, kořene zázvoru a stejně tak galangy. Dobře to nastrouhej a pak vezmi libru dobrého cukru: stluč to společně a smíchej s dílem nejlepšího vína z Beaune a nech to máčet hodinu nebo dvě. Pak to přeceď několikrát přes plátno, až to bude docela čisté.

Unce je něco mezi 28 a 33 gramy. Libra asi 380 až 550 gramů. Galanga není snadno k sehnání, jedná se o druh zázvoru, údajně voni po růžích. Moderní recept doporučuje dát místo ní další díl zázvoru a přidat trochu růžové vody. Pramen: Le Ménagier de Paris, 1393.

Aromatizované víno neboli hypocras

Na hypocras vezmi lahev nebo pintu dobré bílého vína nebo claretu.

  • Bílého cukru půl libry,
  • jemné skořice půl unce,
  • zázvoru drachmu.

Někteří přidávají ještě hřebíček. Utlučeme skořici se dvěma nebo třemi oloupanými mandlemi, zvláště když děláme bílý hypocras, pak přidáme jemně rozdrcený cukr. Všechno dobře procedíme přes plátno, aby to bylo čisté.

Jinak & silněji

  • Skořice unci,
  • zázvoru dvě drachmy,
  • rajských zrn neboli guinejského pepře tři drachmy,
  • hřebíčku dva denáry,
  • muškátového oříšku a galangy od každého denár.

Všechno stlučené dáme do nádoby a promísíme s žejdlíkem velmi dobrého červeného nebo bílého vína, nebo malvazu či nějakého jiného dobrého vína. Když to máme, vmícháme libru jemně drceného cukru do trochy vína, které přilijeme do řečené nádoby, v níž jsme smíchali víno s kořením, párkrát to promícháme nahoru a dolů, až je to čiré jako na začátku. Tak toho uděláme lahev. Aby to bylo ještě lepší, můžeme přivázat k okraji nádoby trochu pižma v jemném plátně tak, aby se všechna substance dostala dovnitř. To pro ty, kdo to tak mají rádi.

Libra: 489,5 g, unce: 30,6 g, drachma 1/8 unce, denár 1/3 drachmy, pinta: 0,931 l, chopine: 1/2 pinty. Pramen: Le Thresor de santé ou mesnage de la vie humaine, 1607.


Přejeme pěkné pití. Ale nezapomeňte: l’abus d’alcool est dangereux pour la santé, à consommer avec modération!

— Vybral, přeložil, naložil a vypil Mikuláš Bryan

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.