A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Polévka je grunt

Bretonský piknik v Novém StrašecíPodobně jako v jiných částech Francie, i v Bretani se polévky servírovaly k večeři jako jediné jídlo. Suroviny se měnily, jak už to tak bývá, podle ročního období a dům od domu. Nejčastěji se připravovaly polévky z darů moře. Ve vnitrozemských regionech byla hlavní surovinou syrová zelenina. Velké oblibě se těšily polévky zelné, cibulové, kaštanové nebo polévky ze zbytků chleba či pohankové mouky.

Cibulačka s muškátovým vínem
Připravíme si: 4 velké cibule, 4 brambory, 200 g slaniny, kousek másla, skleničku a půl muškátu, 1,5 l hovězího bujonu (dnes se dělá i z kostek), trochu pepře a tymiánu, 2 žloutky, malý šálek creme fraiche, malou cibulku (na drobno nakrájenou)

Rozpustíme v hrnci máslo, osmahneme slaninu, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a na kostky nakrájené brambory.
2) Všechno zalijeme vínem a přidáme bujon, větvičku tymiánu a trochu pepře. Necháme vařit 45 minut.
3) Kousky protlačíme sítem nebo rozmělníme na kaši naběračkou. Hrnec stáhneme z ohně a přidáme žloutky rozmíchané s creme fraiche. Okamžitě podáváme.

Pohanková polévka
Budeme potřebovat: 200 g slaniny, 1 polévkovou lžíci vepřového sádla, 150 g pohankové mouky, svazeček koření (tymián, bobkový list, petržel apod.), mátu, sůl, pepř, špetku strouhaného muškátového oříšku

1) Na sádle necháme osmahnout slaninu a zalijeme litrem vody, ochutíme kořením a mátou. Necháme vařit 20 minut. Pak vyhodíme mátu i koření ven.
2) Mouku rozmícháme v 1/2 litru studené vody a přilejeme do hrnce. Dobře promícháme a necháme vařit 10‒15 minut. Případně přidáváme vodu, pokud je potřeba.
3) Servírujeme s opečeným chlebem a snítkou máty.

Polévka z Rennes
Potřebujeme: půl libry tmavého suchého chleba, 1 cibuli, sůl, pepř, trochu cukru, vajíčko, sklenici mléka

1) Nakrájíme chleba na kostičky a spolu s na drobno nakrájenou cibulí dáme na dno hrnce.
2) Zalijeme vodou, osolíme, opepříme. Přidáme cukr a necháme vařit 30‒40 minut. Často mícháme, aby se nám nic nepřichytilo ke dnu a vznikla hladká nehrudkovatá polévka.
3) Těsně před servírováním polévku odstavíme a přidáme vejce rozmíchané v mléce.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.