Podobně jako v jiných částech Francie, i v Bretani se polévky servírovaly k večeři jako jediné jídlo. Suroviny se měnily, jak už to tak bývá, podle ročního období a dům od domu. Nejčastěji se připravovaly polévky z darů moře. Ve vnitrozemských regionech byla hlavní surovinou syrová zelenina. Velké oblibě se těšily polévky zelné, cibulové, kaštanové nebo polévky ze zbytků chleba či pohankové mouky.
Cibulačka s muškátovým vínem
Připravíme si: 4 velké cibule, 4 brambory, 200 g slaniny, kousek másla, skleničku a půl muškátu, 1,5 l hovězího bujonu (dnes se dělá i z kostek), trochu pepře a tymiánu, 2 žloutky, malý šálek creme fraiche, malou cibulku (na drobno nakrájenou)
Rozpustíme v hrnci máslo, osmahneme slaninu, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a na kostky nakrájené brambory.
2) Všechno zalijeme vínem a přidáme bujon, větvičku tymiánu a trochu pepře. Necháme vařit 45 minut.
3) Kousky protlačíme sítem nebo rozmělníme na kaši naběračkou. Hrnec stáhneme z ohně a přidáme žloutky rozmíchané s creme fraiche. Okamžitě podáváme.
Pohanková polévka
Budeme potřebovat: 200 g slaniny, 1 polévkovou lžíci vepřového sádla, 150 g pohankové mouky, svazeček koření (tymián, bobkový list, petržel apod.), mátu, sůl, pepř, špetku strouhaného muškátového oříšku
1) Na sádle necháme osmahnout slaninu a zalijeme litrem vody, ochutíme kořením a mátou. Necháme vařit 20 minut. Pak vyhodíme mátu i koření ven.
2) Mouku rozmícháme v 1/2 litru studené vody a přilejeme do hrnce. Dobře promícháme a necháme vařit 10‒15 minut. Případně přidáváme vodu, pokud je potřeba.
3) Servírujeme s opečeným chlebem a snítkou máty.
Polévka z Rennes
Potřebujeme: půl libry tmavého suchého chleba, 1 cibuli, sůl, pepř, trochu cukru, vajíčko, sklenici mléka
1) Nakrájíme chleba na kostičky a spolu s na drobno nakrájenou cibulí dáme na dno hrnce.
2) Zalijeme vodou, osolíme, opepříme. Přidáme cukr a necháme vařit 30‒40 minut. Často mícháme, aby se nám nic nepřichytilo ke dnu a vznikla hladká nehrudkovatá polévka.
3) Těsně před servírováním polévku odstavíme a přidáme vejce rozmíchané v mléce.
Leave a Reply